Ropní těžaři prý do roku 2020 zvýší produkci o pětinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přední světové ropné společnosti plánují do roku 2020 zvýšit těžbu o 20 procent, v předchozí dekádě byl růst jejich těžby téměř nulový. Těžba velkých ropných firem by měla do konce desetiletí stoupnout na deset miliard barelů ropného ekvivalentu ročně ze současných osmi miliard barelů. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti Wood Mackenzie. Studie zahrnuje firmy BP, Shell, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Statoil, Eni a Total.

„Bylo období, kdy byl průzkum poměrně mimo hru, ale myslím si, že nyní jsou zpátky,“ uvedl viceprezident Wood Mackenzie Andrew Latham. Upozornil, že Exxon a Statoil se chystají těžit v Rusku, Shell a Conoco zkoumají pobřeží Aljašky a BP má projekty v Kanadě a na jižním pobřeží Austrálie.

Slabý růst velkých firem dělal starost i investorům, protože firmy nejenže nezvyšovaly výkon, ale také nebyly schopné nahradit vyčerpané rezervy. Naopak úspěšný průzkum v té době hlásily středně velké nezávislé firmy, jako Tullow a Anadarko.

Podle odhadů WoodMac osmi velkým ropným firmám se za poslední dekádu podařilo nahradit pouze polovinu jejich produkce novými objevy konvenčních rezerv ropy a plynu. Jejich podíl na celosvětových výdajích za průzkum se za stejnou dobu snížil na 30 procent ze 40 procent.

Celosvětové výdaje za průzkum konvenčních zdrojů ropy a plynu za poslední desetiletí vzrostly více než čtyřnásobně a letos mají dosáhnout 85 miliard USD (1,8 bilionu korun). Za velkou část růstu však může inflace. Zvýšily se náklady na služby, práci, ocel a energii. Po očištění o inflaci výdaje za průzkum vzrostly pouze o 30 procent. Ovšem objevy nových rezerv přinášejí výsledky.

Za posledních deset let nové objevy rezerv činily v průměru 20 miliard barelů ropného ekvivalentu ročně. Hlavním pohonem růstu ze zemí je Brazílie, geologicky pak objevy v hlubokém moři, napsala agentura Reuters.