Rumuny zaměstnávají na Slovensku ve velkém, pracovníků je nedostatek

Technik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Kakalejčík při kontrole v regulační stanici v Košicích

Technik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Kakalejčík při kontrole v regulační stanici v Košicích Zdroj: CTK

Slovenské firmy zaměstnávající nejvíce cizinců od propuknutí globální ekonomické krize. Podniky na Slovensku si v době klesající nezaměstnanosti a ekonomického růstu již delší dobu stěžují na nedostatek vhodných pracovníků. Podobné potíže hlásily i firmy v Česku, kde je mnohem nižší nezaměstnanost než na Slovensku.

Na pětimilionovém Slovensku pracovalo ke konci března více než 27 tisíc cizinců, a to hlavně Rumuni, dále Češi a Maďaři. V porovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje nárůst o více než čtvrtinu. Nejčastěji cizinci pracují na pozicích operátorů a montérů strojů a zařízení nebo vykonávají pomocné práce. Míra nezaměstnanosti na Slovensku se letos poprvé po sedmi letech sice dostala pod hranici deseti procent, dlouhodobě je ale vyšší než průměr Evropské unie.

V době zlepšování situace na slovenském trhu práce firmy upozornily, že mají problém najít kvalifikovanou pracovní sílu. Více než polovina z celkového počtu kolem 317 tisíc lidí registrovaných na slovenských úřadech práce nemá zaměstnání déle než rok a každý sedmý nezaměstnaný je mladší 25 let. I v období před globální krizí, kdy Slovensko zaznamenalo rekordní tempa růstu ekonomiky, nezaměstnanost v zemi neklesla pod hranici sedmi procent.

Obavy z nedostatku kvalifikovaných pracovníků vyslovily na Slovensku již v závěru minulého roku například stavební firmy. Právě stavebnictví po letech propadu zažilo boom i v souvislosti s budováním dopravní infrastruktury.

Podobné potíže hlásily i podniky v Česku, kde míra nezaměstnanosti v dubnu činila 5,7 procenta. Asociace exportérů minulý měsíc upozornila, že českému průmyslu chybí minimálně 70 tisíc dělníků a tisíce vysokoškolsky vzdělaných strojařů, elektrotechniků, chemiků či expertů textilního průmyslu a že kvůli stavu trhu práce tak stojí český průmysl už na hranici svých možností. Exportéři navrhli několik řešení pro rychlejší nábor potřebných pracovních sil z třetích zemí.