Ruská dcera plzeňské Škody dodá vozy metra do Petrohradu

Petrohradské metro

Petrohradské metro Zdroj: skoda transportation

Petrohradská společnost OOO Vagonmaš z plzeňské skupiny Škoda Transportation vyhrála tendr v ruském Petrohradu. Na linku číslo tři tamního metra dodá osm šestivozových souprav. Celková hodnota zakázky se vyšplhá na 3,8 miliardy rublů, což je přes 1,5 miliardy korun.

„V nejbližších dnech podepíšeme smlouvu. Tímto kontraktem se nám podařilo navázat na naši předešlou dodávku devíti šestivozových vlaků NěVa, které už jsou úspěšně v provozu,“ upřesnil šéf představenstva Škody Tomáš Krsek.

První vlak z nového kontraktu má být podle smlouvy předán letos, dva vlaky příští rok a zbylých pět pak v roce 2017. Soupravy Vagonmaš vyrobí přímo v Petrohradu.

Podle Krska je jednou z hlavních výhod nových vozů podstatně nižší hmotnost oproti nynějším soupravám ruské koncepce. „Oplechování skříně je totiž tvořeno z lehkých hliníkových sendvičových panelů. Vozy mohou navíc využít rekuperaci energie při brzdění, takže oproti současnému metru ušetří až třicet procent elektrické energie,“ dodal Krsek.

Petrohradské metroPetrohradské metro | skoda transportationPetrohradské metro (foto: Škoda Transportation)

Pasažérům pomůže i přehledný audiovizuální informační systém, který doplňují reproduktory vlakového rozhlasu. Bezpečnost cestujících i řidiče zajišťuje kamerový systém se záznamem dat.

Historie projektu stavby nového metra sahá až do roku 2007, kdy byl vyvinut prototyp vozu. První vagon moderní soupravy byl představen už v červenci 2009 v Petrohradu a získal prestižní ocenění v kategorii nejlepší inovační projekt Sankt Petěrburg pro potřeby města.