Ruská Rosněfť prodává Indům polovinu slibného ropného pole

Projekt Vankor

Projekt Vankor Zdroj: Rosneft

Největší ruský producent ropy Rosněfť podepsal dokumenty o prodeji podílů v ruských ropných polích indickým společnostem. Rosněfť, která musí splácet dluhy plynoucí z jejích dřívějších akvizic, indickým podnikům prodává téměř polovinu svých nejslibnějších aktivit. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního oznámení firmy.

Indický státem řízený podnik Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) na základě oznámených dohod zvýší svůj podíl v ropném projektu Vankor na 26 procent. Indické ropné podniky Oil India, Indian Oil a Bharat Petroresources koupí ve stejném projektu podíl dosahující až 23,9 procenta.

Obří sibiřské ropné pole Vankor je klíčovým zdrojem ropných dodávek na trhy v Asii a v Tichomoří. Pokud budou transakce dokončeny, zůstane v něm Rosněfti podíl 50,1 procenta. ONGC se již loni dohodla na koupi patnáctiprocentního podílu v ropném poli Vankor. Podle tehdejšího tvrzení neoficiálních zdrojů za něj indická firma zaplatila více než 1,25 miliardy dolarů (přes 30 miliard korun).

O ceně nejnovějších obchodů Rosněfť neinformovala. Vankor, které je jedním z jejích nejnovějších polí, se na celkové produkci Rosněfti podílelo předloni zhruba desetinou. Ropa vytěžená z Vankoru míří nejčastěji do Číny. Rosněfť se po převzetí menšího rivala TNK-BP v roce 2013 stala z hlediska objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě. Ruský podnik nyní musí splácet dluhy, které mu akvizicí za 55 miliard dolarů vznikly.