Ruské loděnice získaly od Íránu kontrakt na ropné plošiny

Cena ropy dál klesá

Cena ropy dál klesá Zdroj: Nandu Chitnis via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Ruské loděnice Krasnyje Barrikady získaly od Íránu zakázku na vybudování pěti ropných plošin, které se budou nacházet v íránské části Perského zálivu. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný zástupce ruského podniku. Kontrakt má hodnotu téměř miliardu dolarů (24,1 miliardy korun). Indie mezitím oznámila, že investuje až půl miliardy dolarů na rozvoj strategického přístavu v Íránu.

Teherán se loni dohodl na ukončení západních sankcí výměnou za omezení svého jaderného programu. Valná část těchto restrikcí byla zrušena letos v lednu a Teherán se nyní snaží co nejrychleji získat zpět podíl na světovém trhu s ropou, o který přišel právě kvůli sankcím.

O projektu na vybudování pěti plošin v šelfu v íránské části Perského zálivu se prý jednalo téměř dva roky. Financovat jej budou společně Rusko a Írán.

Indie mezitím u příležitosti návštěvy svého premiéra Naréndry Módího v Íránu oznámila, že investuje až 500 milionů dolarů do projektu rozvoje strategického přístavu na jihovýchodě této islámské země. Znamenalo by to posílení obchodní cesty do vnitrozemských středoasijských států, která se vyhýbá pákistánskému území.

Módí je v Íránu na návštěvě jako první indický premiér po více než deseti letech, napsala agentura AP. Klíčovými prvky budoucí hospodářské spolupráce obou zemí bude podle něj ropný a plynárenský průmysl.