Rusko a Venezuela se radí, jak zabránit klesajícím cenám ropy

Venezuelský ministr zahraničí Rafael Ramírez

Venezuelský ministr zahraničí Rafael Ramírez Zdroj: ctk

Rusko a Venezuela diskutovaly o společné akci proti padajícím cenám ropy, uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak po pondělním jednání s venezuelským ministrem zahraničí Rafaelem Ramírezem. "Ano, taková iniciativa zde je. O tomto tématu jsme spolu diskutovali a nyní z naší strany tyto návrhy zpracováváme," říká Novak.

Za posledních pět měsíců se světové ceny ropy propadly o zhruba 30 procent, protože výrazně roste těžba v USA i zásoby na trhu a světová poptávka zůstává slabá. Země OPEC to nutí diskutovat o zásahu v podobě omezení těžby, proti tomu se ale zatím staví Saúdská Arábie, která je nejvlivnějším členem organizace.

Rusko i Venezuela apelují na OPEC

Pro snížení produkce se z OPEC vyslovují země jako Venezuela, Alžírsko nebo Ekvádor, jejich vliv je ale menší než vliv arabských zemí Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií. Novak uvedl, že s venezuelskými činiteli se znovu setká 25. listopadu. Další podrobnosti sdělit odmítl.

Rusko se už v minulosti snažilo přesvědčit OPEC o potřebě přijmout společné kroky na podporu cen. Žádné hmatatelné výsledky ale jeho snahy nepřinesly.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval k větší koordinaci producentů ropy a řekl, že se připravuje brzká globální schůzka o cenách.

Ilona Švihlíková: Vysoká a nebezpečná hra Saúdů