Rusko přeruší dodávky plynu na Ukrajinu. Prý nedostalo peníze předem

Gazprom

Gazprom Zdroj: gazprom

Rusko dnes nebo ve středu přeruší dodávky zemního plynu na Ukrajinu, řekl ministr energetiky Alexandr Novak. Kyjev si podle něj více suroviny nepředplatil. Dodávky plynu na Ukrajinu byly obnoveny v první polovině října, když ruská státní plynárenská společnost Gazprom podepsala s ukrajinským partnerem Naftogaz definitivní dohodu o prodeji zemního plynu Ukrajině na zimní období.

„Dnes nebo zítra budou zastaveny dodávky plynu, protože chybí platba předem,“ uvedl Novak v rozhlasové stanici Vesti FM. Podotkl, že Ukrajina využívá jen malé množství ruského plynu.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté, protože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně plynu měly dopad i na dodávky do Evropy.

Dohoda platí teprve od září

Rusko a Ukrajina se v červnu neshodly na ceně za ruský plyn a Ukrajina ho přestala od července odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje. Ministři energetiky obou zemí ale na konci září za pomoci Evropské unie sjednali předběžnou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v nadcházejícím zimním období. Dohoda je platná od 1. října do konce března příštího roku. Konečnou dohodu o dodávkách plynu během zimního období stvrdily Gazprom a Naftogaz 12. října.

Rusko podle Novaka nevylučuje, že Ukrajině přestane dodávat uhlí pro tepelné elektrárny, a to v odvetě za přerušení dodávek elektrické energie na dvoumilionový Krym. Více než polovina lidí je tam nadále bez proudu v důsledku přerušení dálkového vedení. To o víkendu v Chersonské oblasti severně od anektovaného poloostrova poškodili patrně protiruští radikálové.