Ruský Kamaz chce propustit až 3000 zaměstnanců

Nákladní auto Kamaz

Nákladní auto Kamaz

Výrobce nákladních vozů Kamaz plánuje propustit 1500 až 3000 zaměstnanců v kancelářích. Cílem je zlepšit výkonnost firmy. Uvedl to mluvčí Kamazu Oleg Afanasjev.

„Naše čísla neodpovídají mezinárodním standardů, podle kterých devět až 11 procent zaměstnanců pracuje v kancelářích (z celkového počtu zaměstnanců), protože Kamaz má nyní 17 procent,“ prohlásil Afanasjev. Celkem automobilka zaměstnává kolem 50 tisíc lidí.

Automobilka, ve které vlastní minoritní podíl německý Daimler, se loni vrátila k zisku. Čistý zisk činil 1,8 miliardy rublů (1,2 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 889 milionů rublů před rokem.

Daimler dostal letos v březnu od ruských úřadů zelenou ke zvýšení svého podílu v Kamazu na 25 procent. Majoritním akcionářem Kamazu s podílem 49,9 procenta je státní konglomerát Russian Technologies. Podíl deset procent vlastní ve firmě investiční firma Troika Dialog, která je nyní součástí největší státní banky Sberbank. Evropská banka pro obnovu a rozvoj vlastní čtyři procenta akcií.