Růst prodeje aut v západní Evropě se v květnu téměř zastavil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Růst prodeje osobních automobilů v západní Evropě se v květnu téměř zastavil. Dnešní údaje poradenské společnosti LMC Automotive ukázaly, že prodej se meziročně zvýšil pouze o 0,2 procenta na 1,06 milionu vozů. V dubnu přitom stoupl téměř o sedm procent.

Za květnovým zpomalením růstu stál podle LMC negativní vliv nižšího počtu pracovních dnů oproti stejnému loňskému období. Za prvních pět měsíců letošního roku nicméně prodej navzdory květnovému útlumu vykázal meziroční nárůst o 6,6 procenta.

„Celkově vidíme zlepšující se obrázek,“ uvedl podle agentury Reuters analytik LMC Emiliano Lewis. „Vzhledem k předpokládanému pokračování hospodářského růstu zůstávají vyhlídky trhu příznivé,“ dodal.

Německo klesá, jižní Evropa naopak roste

Největším automobilovým trhem v Evropě je Německo, které již dříve ohlásilo meziroční propad květnového prodeje o sedm procent na 256 400 vozů. Pokles zdůvodnilo právě nižším počtem pracovních dnů. Ze stejné příčiny se snížil rovněž prodej aut ve Francii, naopak Španělsko a Itálie za květen hlásí více než desetiprocentní růst.

Zprávu o květnovém prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní 16. června Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Údaje českého Svazu dovozců automobilů ve středu ukázaly, že prodej nových osobních automobilů v Česku se v období od ledna do května meziročně zvýšil o 21 procent na 91 946 vozů.