Rusům pomůže se stavbou jaderné elektrárny v Egyptě korejský zájemce o rozšíření Dukovan

Výroba dílů pro egyptskou jadernou elektrárnu Dabaa v Petrohradu

Výroba dílů pro egyptskou jadernou elektrárnu Dabaa v Petrohradu Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uzavřela s ruským Atomstrojexportem (ASE) subdodavatelskou smlouvu za tři biliony wonů (55,6 miliardy korun). Díky ní se může podílet na výstavbě první jaderné elektrárny v Egyptě, oznámilo jihokorejské ministerstvo průmyslu. KHNP usiluje také o potenciální zakázky z Polska a uchází se také o stavbu dalšího bloku jaderné elektrárny Dukovany. 

Egyptský úřad pro jadernou energetiku původně zadal projekt výstavby čtyř jaderných reaktorů o výkonu 1200 megawattů v egyptském Dabaa ruské ASE. Ta je dceřinou společností ruského státního koncernu pro jadernou energetiku Rosatom.

Vysoký poradce jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola uvedl, že jednání zpomalily „neočekávané proměnné“ - zejména válka na Ukrajině a sankční kampaň, kterou vedou Spojené státy proti Moskvě za její agresi vůči sousední zemi.

Jižní Korea podle něj předem poskytla Spojeným státům vysvětlení o svých plánech zúčastnit se projektu Dabaa a bude je s nimi dál konzultovat. Dodal, že neexistuje žádná možnost, že by technologie, které do projektu dodává Jižní Korea, byly v rozporu s mezinárodními sankcemi proti Rusku.

Kancelář jihokorejského prezidenta uvedla, že účast na projektu Dabaa představuje pro tuto zemi největší vývoz jaderné technologie od roku 2009. Tehdy konsorcium vedené Jižní Koreou získalo kontrakt za 20 miliard dolarů na výstavbu jaderných reaktorů ve Spojených arabských emirátech.

KHNP je jedním ze tří zájemců, které česká vláda zvažuje jako možné dodavatele stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. KHNP s francouzskou EDF a kanadsko-americký Westinghouse nyní z hlediska bezpečnosti posuzuje energetická společnost ČEZ.