RWE je po šedesáti letech poprvé ve ztrátě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Slábnoucí energetický trh žene producenty do ztrát. Německá RWE za loňský rok prodělala bezmála tři miliardy eur. Jde o první ztrátu firmy od vzniku Německa po druhé světové válce. Na vině je především snížení hodnoty majetku, elektrárny totiž vydělávají o poznání méně než kdysi a řada z nich při nízkých cenách proudu ani nepokryje své náklady.

RWE loni odepsalo majetek za bezmála 4,8 miliardy eur, a to především v segmentu uhelných elektráren. Ty trpí záplavou německého proudu vyrobeného z obnovitelných zdrojů. „Ve výsledcích se projevily obtížné podmínky konvenčních zdrojů výroby elektřiny v Evropě,“ uvedla skupina. Čistá ztráta RWE za loňský rok dosáhla 2,76 miliardy eur, loni přitom firma vydělala 1,31 miliardy.

Po očištění o obrovský odpis majetku firma loni vydělala 2,3 miliardy eur, tedy o 160 milionů eur méně než v roce 2012. RWE tak sice vyplatí z loňského zisku dividendu, ovšem v poloviční výši než před rokem. Z každé akcie by investoři měli získat jedno euro.

Tržní podmínky se zhoršují rychleji, než RWE ještě loni v létě předpokládalo. Tehdy plány firmy počítaly s uzavřením kapacit o výkonu 4 265 MW, nově RWE hodlá odpojit o více než polovinu zdrojů více. Přebytečné kapacity firma odhaduje na 6 590 MW. S tím souvisí i propouštění, firmu by během tří let mělo opustit bezmála sedm tisíc zaměstnanců.

Letos předpokládá RWE další masivní pokles zisku. Rok 2014 by měla podle svých slov uzavírat s čistým ziskem kolem 1,4 miliardy eur. Akcie dnes reagují růstem, který experti považují spíše za uvolnění napětí z krymské krize.