RWE klesl zisk o 40 procent. Kvůli nízké poptávce i cenám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: glasseyes view CC BY-SA 2.0 Flickr

Německé energetické skupině RWE klesl provozní zisk za letošní první pololetí o 40 procent na 2,27 miliardy eur (63,2 miliardy korun). Nižší výsledky firma zdůvodnila mírnou zimou a s ní spojenou nízkou poptávkou po vytápění a také nadále nízkými cenami na trzích s elektřinou.

RWE je druhým největším poskytovatelem veřejných služeb v Německu. Působí také v České republice, kde je největším hráčem na trhu s plynem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že provozní zisk za první pololetí dosáhne 2,29 miliardy eur.

Firma dnes mimo jiné oznámila, že její dceřiná firma RWE Generation plánuje kvůli podstatnému zhoršení cen na velkoobchodním trhu s elektřinou vyřadit do roku 2017 z provozu zhruba 1000 megawattů dodatečné kapacity produkce elektrické energie. Kromě tohoto hodlá ukončit další dodavatelské kontrakty na využití kapacity zhruba 500 megawattů.

RWE chystá omezení či zastavení tří provozů

Firma tento týden uvedla, že hodlá omezit či zastavit provoz dalších tří uhelných elektráren. V období od roku 2015 do začátku roku 2017 tak sníží celkový výkon svých elektráren o zhruba 1000 megawattů, pokud se nezmění podmínky na trhu. RWE tvrdí, že tyto elektrárny jsou v provozu jen zlomek doby nutné k tomu, aby byly ziskové.

„Nevěští to nic dobrého pro bezpečnost dodávek,“ sdělil generální ředitel RWE Peter Terium. Jak upozornil, větrné turbíny a solární panely přitom nemohou znamenat velký příspěvek pro bezpečnost dodávek elektrické energie.

RWE se loni poprvé po více než 60 letech propadla do ztráty. Firma v březnu uvedla, že 20 až 30 procent jejích elektráren nedokáže pokrýt provozní náklady.