RWE koupila ostravské plynovody

RWE

RWE Zdroj: RWE

Distribuční plynárenská společnost RWE koupila od města Ostrava plynovody za 311 milionů korun. Celkem 248 kilometrů potrubí RWE dosud pro město provozovala na základě nájemní smlouvy. Transakce zahrnuje 3,5 kilometru vysokotlakých plynovodů a 244,6 kilometrů místních sítí.

Ostrava odprodá RWE také šest regulačních stanic včetně pozemků, na kterých stojí. Celková délka plynárenských sítí RWE v České republice tak naroste na více než 63 690 kilometrů. Odkup sítí nemá vliv na cenu dodávek zemního plynu, distribuční tarify se nemění.

„Odkoupením sítí se uzavřelo poměrně náročné vyjednávání s městem Ostrava, které trvalo více než dva roky. Inventarizace sítí nebo revize majetkoprávních vztahů k pozemkům nebyly jednoduché s ohledem na to, že se nejedná o ucelenou síť, ale o jednotlivé plynovody rozmístěné v různých částech města,“ řekl Miloslav Zaur, ředitel distribučních společností skupiny RWE.

RWE touto transakcí pokračuje v naplňování své strategie, v níž upřednostňuje odkupy sítí před nájmem. Firma s městem dál vyjednává o odkupu plynovodů v průmyslové zóně Mošnov.

RWE v ČR tvoří čtyři regionální distribuční společnosti. RWE Energie vznikla sloučení Západočeská plynárenské, Středočeské plynárenské a Severočeské plynárenské. Dalšími dcerami jsou Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská.