RWE možná přesune stovky zaměstnanců do Česka

RWE

RWE Zdroj: RWE

Německá energetická firma RWE, která v rámci úspor propustí tisíce zaměstnanců, chce šetřit i tím, že asi 1050 pracovních pozic přesune z Německa do zahraničí, uvedla dnes agentura DPA. Podle internetových stránek listu Financial Times Deutschland přichází v úvahu zejména Česká republika.

V úterý odborová organizace RWE oznámila, že společnost plánuje zrušit v Evropě dalších nejméně 2000 pracovních míst. Již dříve přitom zdroj z firmy uvedl, že RWE v příštích letech propustí 8000 zaměstnanců.

Podle dnešních informací deníku Handelsblatt se bude propouštět mimo jiné v oddělení IT, odkud by mělo odejít asi 350 lidí, a dále v personálním, účetním, právním a nákupním oddělení, v nichž by se počet pracovních míst měl redukovat asi o 400. Dalších 1050 míst z těchto oddělení se má přesunout do zahraničí. Firma chce těmito kroky ročně ušetřit na 200 milionů eur (pět miliard korun).

Trochu špinavá revoluce

Hlavně dobře počítat

Společnost dnešní informace německých médií odmítla komentovat. Odbory se chtějí proti rozsáhlému propouštění bránit. RWE je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Dodává zde zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas pak odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas, kterou firma prodává, provozuje síť tuzemských plynovodů. Loni v ČR čistý zisk skupiny stoupl o pět miliard korun na 14,1 miliardy korun.