RWE otevřela nejmodernější uhelnou elektrárnu na světě

Elektrárna BoA 2&3 u německého Neurathu

Elektrárna BoA 2&3 u německého Neurathu Zdroj: RWE

Společnost RWE zprovoznila v německém Neurathu poblíž Kolína nad Rýnem nejmodernější hnědouhelnou elektrárnu na světě. Dva bloky o výkonu 2200 MW vyrábějí energii s účinností 43 %. Investice ve výši 2,6 miliardy euro (zhruba 65 miliard korun) patří mezi nejvyšší v historii firmy.

„Moderní uhelné a plynové elektrárny jsou nepostradatelné pro přeměnu německé energetiky. Na rozdíl od větrných a solárních zdrojů jsou vysoce flexibilní a schopné dodávat proud nepřetržitě,“ uvedl šéf koncernu RWE Peter Terium.

Výkon elektrárny BoA 2&3 se pohybuje kolem 16 terrawatthodin za rok, to by stačilo na pokrytí celoroční spotřeby českých domácností. Do ovzduší vypustí o šest milionů tun oxidu uhličitého méně než starší zdroje, což představuje pokles emisí CO2 o 30 procent.

Oba bloky mají mimořádnou odezvu na potřeby sítě. Během pouhé čtvrthodiny dokážou upravit svůj výkon celkově až o 1000 MW, čímž lze nahradit třeba výpadek čtyř stovek větrných turbín.

Na staveništi pracovalo až čtyři tisíce lidí a celkově se do projektu zapojilo přes 100 tisíc lidí. Použilo se 380 tisíc kubíků betonu a 91 tisíc tun oceli. Elektrárna nyní zajišťuje tři tisíce pracovních míst v RWE nebo u dodavatelů v okolí.