RWE podnikla krok k prodeji české Net4Gas

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Energetická společnost RWE udělala další krok k prodeji své české sítě plynovodů Net4Gas, když určila, kdo bude mít prodej na starost. Na transakci, jejíž hodnota se odhaduje na více než 2 miliardy dolarů (38 miliard korun) bude dohlížet banka JP Morgan. K prodeji by mělo dojít na začátku příštího roku. Zdroje blízké RWE to prozradily deníku Wall Street Journal.

Vedení energetické společnosti informace odmítlo komentovat, ale i její výkonný ředitel Rolf Pohlig minulý čtvrtek prohlásil, že RWE už vybrala banky na prodej některých svých aktiv.

Německá RWE se svojí české firmy Net4Gas zbavuje kvůli dluhům a nedostatku likvidity, které způsobilo rozhodnutí spolkové vlády zavřít atomové elektrárny do roku 2022. Koncern RWE patří v Německu do „velké čtyřky“ provozovatelů jaderných elektráren. Zavření atomových elektráren zhoršilo už tak špatnou situaci firmy, která se současně potýkala s nízkými cenami plynu. Akcie RWE za rok 2011 ztratily zhruba 40 procent svojí hodnoty.

Interní zdroje deníku WSJ také řekly, že RWE už začla s prodejem svého 58 procentního podílu ve firmě Kevag a chystá se zbavit i částí své ropné a plynové společnosti RWE Dea.