RWE postaví v Británii největší větrnou farmu na moři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Společnost RWE Innogy získala povolení postavit ve Velké Británii větrnou farmu na moři. Zařízení s názvem Triton Knoll má být největší na světě. Celková kapacita výroby farmy má dosahovat 1200 megawattů, což je už srovnatelné s velkou jadernou elektrárnou, uvedla agentura Reuters.

Celkové náklady na projekt mají činit 3,6 miliardy liber (108,3 miliardy korun). Zařízení bude mít 288 větrníků, které budou zhruba 20 kilometrů od pobřeží Lincolnshire ve východní Anglii.

Až bude farma otevřena, což by mělo být na konci tohoto desetiletí, bude největší větrnou elektrárnou na moři. Překoná tak současný projekt London Array, jehož provoz oficiálně zahájil britský premiér David Cameron minulý týden. London Array má 175 turbín a kapacitu 630 MW, tedy zhruba poloviční než Triton Knoll.

Projekt Triton Knoll má vytvořit asi 1130 pracovních míst. Elektřina z farmy by měla pokrýt spotřebu zhruba 820 tisíc domácností.

Britské ministerstvo pro energetiku a klimatické změny dnes také schválilo výstavbu větrné farmy v jižním Walesu. Kapacita elektrárny, kterou postaví společnost Vattenfall, má dosahovat 300 MW a elektřinu má začít dodávat koncem roku 2016.

Celková kapacita britských větrných elektráren na moři je v současnosti tři gigawatty. Do konce desetiletí plánuje země další projekty o celkové kapacitě 15 gigawattů.