RWE provozuje v Evropě 1900 dobíjecích stanic pro elektromobily

Pořízením dvou vozů Citroën C-Zero společnost RWE Transgas rozšiřuje své aktivity v oblasti e-mobility.

Pořízením dvou vozů Citroën C-Zero společnost RWE Transgas rozšiřuje své aktivity v oblasti e-mobility. Zdroj: RWE

Společnost RWE je podle studie poradenské firmy Frost & Sullivan jedničkou v budování dobíjecí infrastruktury pro elektromobily v Evropě. Firma provozuje 1900 dobíjecích stanic v 17 zemích. V Česku RWE nainstalovala svou první stanici až letos, dobíjecí infrastrukturu zde mají širší její konkurenti, především ČEZ, Pražská energetika a E.ON.

RWE v tiskové zprávě uvedla, že na projektu elektromobility pracuje především v posledních čtyřech letech. Společnost dodává malé dobíječky do garáže a instaluje také veřejná dobíjecí místa. V Německu má RWE dobíjecí infrastrukturu ve 250 městech. V rámci celé Evropy pak za poslední rok uvedla do provozu 400 nových dobíjecích stanic.

Svou první dobíjecí stanici v Česku zprovoznila RWE v Praze. Na českém trhu ale mají silnější postavení energetické firmy jako ČEZ, PRE a E.ON, které budují své sítě dobíjecích stanic dva roky. Nyní se tyto firmy začaly soustředit na vyšší rychlost dobíjení, díky níž elektromobil zkrátí dobu nabíjení z dvou hodin na zhruba 20 minut.

Firmy zatím v Česku zprovoznily desítky dobíjecích stanic, zatímco v zemích západní Evropy jich jsou v provozu stovky. ČEZ dosud instaloval asi 30 stanic, v příštím roce jich plánuje provozovat 120. Elektromobilita v Česku je stále okrajovou záležitostí.

Budování dobíjecích stanic jde ruku v ruce s vývojem elektromobilů, elektroskútrů a elektrokol. Vlastní elektromobil nyní má nebo vyvíjí téměř každá automobilová značka. V Česku na elektřinu jezdí zatím zhruba 150 vozů, některé z nich využívá například městská policie a záchranná služba.