RWE sloučila regionální plynárny. Nabídne jeden tarif

RWE

RWE Zdroj: RWE

Energetická skupina RWE k sloučila čtyři regionální distributory zemního plynu RWE GasNet, VČP Net, SMP Net a JMP Net do jedné firmy RWE GasNet. Opatření mimo jiné umožní vznik jediného distribučního tarifu v sítích RWE od začátku příštího roku.

„Distribuci plynu v RWE jsme již delší dobu řídili jako jednu firmu, ale oficiálně jsme museli jednat za každého distributora zvlášť. Bylo to nepraktické a administrativně náročné,“ vysvětlil generální ředitel RWE GasNet Miloslav Zaur.

Podle něj bude po fúzi všechno jednodušší. „Obchodníci s plynem určitě uvítají, že budou mít jediného partnera. Podobně se zjednoduší i výkaznictví a komunikace s Energetickým regulačním úřadem nebo operátorem trhu,“ doplnil Zaur.

Se sloučením firem nastane také sjednocení distribučních tarifů pro rok 2014, díky čemuž odpadnou regionální rozdíly. Finanční šéf RWE GasNet Thomas Merker očekává spíše snížení tarifu, někde však může dojít jednorázově k nárůstu.

„Skutečná výše nového distribučního tarifu pro daný zákaznický segment bude každopádně z velké části záviset na přístupu Energetického regulačního úřadu v tarifním modelu,“ poznamenal Merker.

RWE fúzí regionálních distributorů plynu dokončila konsolidaci svých aktivit v oblasti distribuce plynu, která v rámci skupiny spadá pod RWE Grid Holding. RWE GasNet spravuje 63 857 kilometrů plynovodních sítí na území celé ČR kromě Prahy a jižních Čech.

Martin Herrmann: Pořád kupujeme plyn dráž, než ho prodáváme