RWE sníží ceny silové elektřiny až o pětinu. Následuje ostatní dodavatele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Zlevňovat proud bude i alternativní dodadavatel RWE. Ani nedávná intervence ČNB, která oslabila korunu, neovlivní rozhodnutí distributorů energií. Snížení cen již ohlásili hlavní hráči ČEZ, E.ON i Pražská energetika.

Energetická skupina RWE, která je v tuzemsku alternativním dodavatelem elektřiny, od ledna sníží ceny silové elektřiny. Stávající klienti získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent. Uvedl to mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský. Podíl silové elektřiny na celkové ceně elektřiny je zhruba poloviční. Kromě nižší ceny silové energie tomu pomohou i nižší poplatky za obnovitelné zdroje.

Zlevňovat elektřinu hodlá i daší alternativní distributor. Společnost Centropol Energy, sníží v příštím roce ceny silové elektřiny až o 18 procent. Snížení cen se týká stávajících i nových zákazníků. Firma také klientům nabídne nový tarif.

„Centropol Energy bude v příštím roce dodávat svým stávajícím i novým zákazníkům silovou elektřinu levnější o 12 až 18 procent v závislosti na zvoleném tarifu. K největšímu poklesu cen dojde u zákazníků na územích s dominancí PRE, a to až o 18 procent. Naši zákazníci na územích s dominancí ČEZ ušetří v příštím roce až 16 procent z cen silové elektřiny,“ uvedl obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Domácnosti na energiích ušetří

Z hlavních distributorů regulační úřad největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

K těmto dominantním hráčům se nyní připojila i společnost RWE. Ta od ledna sníží ceny silové elektřiny pro nové klienty až o 23 procent. Sleva je tak výraznější, než pro klienty stávající. „Naši zákazníci se nemusejí obávat negativního vlivu oslabení kurzu koruny na naše ceny, protože jsme nakoupili elektřinu dostatečně dopředu,“ uvedl obchodní ředitel skupiny RWE Tomáš Varcop.

RWE chce 300 tisíc klientů

RWE letos získala každého třetího zákazníka, který si vybíral elektřinu od nových dodavatelů. Do konce roku plánuje překročit hranici 300 tisíc uzavřených smluv s novými zákazníky. „Kolem roku 2020 bychom chtěli mít dvojciferný podíl na trhu, tedy zvýšit počet zákazníků na dvojnásobek až trojnásobek současného stavu,“ dodal Varcop.

Další zákazníky má pomoci získat nová nabídka mobilních tarifů. RWE se tak vrhá na stejné pole, na které nedávno vstoupil ČEZ či Centropol Energy.

RWE, která je největším tuzemským dodavatelem plynu, od května zlevnila plyn o deset procent. Například zákazník, který vytápí rodinný domek, tak letos ušetří celkově v průměru více než 4000 korun ve srovnání s loňskou topnou sezónou, dodal Chalupský.