RWE Transgas se vrátil k zisku. Němce ubíjí politika Merkelové

RWE

RWE Zdroj: profimedia.cz

Tuzemská plynárenská společnost RWE Transgas v loňském roce vykázala zisk po zdanění 380 milionů eur (asi 9,5 miliardy korun), když předloni zaznamenala ztrátu 4,86 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy mateřského německého koncernu RWE, informaci potvrdil mluvčí společnosti RWE Trangas Martin Chalupský. Celému německému koncernu RWE všal loni propadl čistý zisk o 45 procent.

Společnost RWE Transgas se vrátila k zisku především díky příjmům za přepravu a skladování zemního plynu. U samotného prodeje plynu se RWE Transgas stejně jako předloni potýkal s nepříliš pozitivními výsledky. K zisku loni pomohlo také rozpuštění velké finanční rezervy na neočekávané události spojené s prodejem zemního plynu, doplnil mluvčí. Více podrobností firma sdělí na tiskové konferenci za několik týdnů.

RWE má uzavřené dlouhodobé kontrakty na nákup plynu z Ruska, jeho ceny jsou však vyšší než u plynu na burze. RWE tak čelí konkurenci menších firem, které nakupují plyn levněji na krátkodobých trzích. Společnost kvůli tomu loni v tuzemsku zdražila plyn o několik desítek procent.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem. Firma dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas provozuje síť tuzemských plynovodů.

Němcům bez jádra klesají zisky

Celému německému koncernu RWE loni propadl čistý zisk o 45 procent na 2,48 miliardy eur (asi 61,4 miliardy korun). Na RWE, stejně jako na její hlavní rivaly E.ON a EnBW, negativně doléhá rozhodnutí kabinetu kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku. RWE proto nyní prodává část majetku a činí další přípravy na chystané změny.

Management sdělil, že firma chce do roku 2014 snížit náklady asi o jednu miliardu eur. Za prodej majetku hodlá inkasovat kolem sedmi miliard eur, ačkoliv dosud plánovala, že prodá majetek až za 11 miliard eur. Zatím prodala majetek za zhruba 1,5 miliardy eur. RWE se také snaží hledat příležitosti k dalšímu růstu, a zaměřuje se proto i na obnovitelné zdroje energie.

RWE je druhým největším dodavatelem energií v Německu.