RWE uzavírá příjem nabídek na české plynovody

RWE

RWE Zdroj: profimedia.cz

Prodej provozovatele českých plynovodů Net4Gas za třicet až čtyřicet miliard korun vstupuje do finální fáze. Německá energetická společnost RWE, která svou českou dceřinou společnost prodává, dnes uzavírá příjem indikativních nabídek.

K hlavním favoritům této největší chystané transakce na tuzemském trhu patří polská státní společnost Gaz-System a český Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče. Průběh tendru bedlivě sledují i odborníci na energetickou bezpečnost.

RWE si nyní podle informací deníku E15 nechá čas na posouzení indikativních nabídek a poté otevře dataroom. K důvěrným informacím se ovšem dostanou jen vážní zájemci o české plynovody. Celý proces pro německé prodejce zajišťuje společnost JP Morgan. Celkově se už ozvaly dvě desítky zájemců, počet nabídek však bude nižší – mimo jiné proto, že někteří uchazeči spojují síly. EPH zároveň jedná o nákupu Slovenského plynárenského průmyslu včetně plynovodů a v ideálním případě hodlá z obou aktiv vytvořit nový pilíř holdingu. Kromě majitelů EPH je ve hře i podnikatel Karel Komárek se skupinou KKCG. „Ve stanoveném termínu předložíme seriózní investiční nabídku,“ uvedl ředitel komunikace KKCG Dan Plovajko.

Mezi hlavní favority největší chystané transakce v Česku patří polská státní společnost Gaz-System a holding EPH Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče

Agentura Reuters před časem napsala, že by se EPH mohl spojit s fondem privátního kapitálu Global Infrastructure Partners. Jeho zakladateli jsou banka Credit Suisse a společnost General Electric. Kromě toho se mluvilo o zájmu dalších globálních finančních investorů jako Macquarie, australských investičních fondů IFM i pojišťovny Allianz. Ne všichni ale asi budou mít zájem stoprocentně českou společnost ovládnout. Původně se rýsovala i varianta, podle níž by RWE sama zůstala minoritním spolumajitelem, ale zachovala by si manažerskou kontrolu. V tom případě by se investiční fondy mohly podělit o další menší podíly.

Polské ambice
Silným uchazečem o koupi tuzemské sítě je Gaz-System, který provozuje plynovody v Polsku. Státní firma má o Net4Gas strategický zájem, Poláci se totiž připravují na nové severojižní propojení plynovodů z polského pobřeží přes Česko a Slovensko dále na jih. Tímto směrem by mohl putovat dovážený zkapalněný plyn z Kataru, popřípadě i břidlicový plyn.