RWE zlevní plyn o desetinu, firma prý reaguje na pohyb světových trhů

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE, zlevní od května zákazníkům cenu zemního plynu. V základním ceníku bude pokles přibližně desetiprocentní. Důvodem jsou podle firmy nízké ceny plynu na světových trzích, které umožňují společnosti komoditu zlevnit. Konkrétní ceníky společnost představí nejpozději na začátku dubna.

„Jde už o druhé zlevnění plynu v letošním roce. K 1. lednu jsme o šest procent zlevnili plyn pro domácnosti, které jím topí a o 13 procent těm, kteří na plynu vaří,“ řekl mluvčí RWE Martin Chalupský.

Ceny elektřiny a plynu na trhu klesají dlouhodobě. Například cena plynu na Pražské energetické burze pro rok 2017 se v současnosti pohybuje kolem 14 euro za MWh. Před rokem přitom stála kolem 22 euro.

RWE není jediným dodavatelem, který kvůli nízkým cenám komodit na velkoobchodních trzích přistupuje ke zlevňování. Už od března zlevnily například Moravské naftové doly (MND). Plyn v základním ceníku zlevnily o sedm procent, elektřinu pak o pět.

Skupina RWE v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků. Kromě plynových zásobníků provozuje 64.000 kilometrů distribučních sítí a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech.