S Universal Robots je průmyslová automatizace dostupná i pro střední a malé podniky

Zdroj: Universal Robots A/S

Ze všech stran neustále slyšíme o potřebě zefektivňovat a zrychlovat proces výroby. Bez toho prý na dnešním konkurenčním trhu neobstojíte. Ale většina systémů pro průmyslovou automatizaci je příliš drahá, takže si ji mohou dovolit pouze velké podniky. Universal Robots však otevírá dveře i malým a středním podnikům. Patříte mezi ně? Tak věnujte pozornost následujícím řádkům.

Proč byste měli automatizovat s kolaborativními roboty?

Jak je zřejmé z předešlých řádků, průmyslová automatizace je dnes nutností. Ať už se pohybujete v segmentu potravinářství, automotive nebo farmacie, mají vám kolaborativní roboti, zkráceně nazývaní koboti, co nabídnout.

Koboti vaše zaměstnance nenahradí, ale pomohou jim jejich práci zefektivnit. Kromě toho se postarají o vyšší bezpečnost a tím nižší míru pracovních úrazů. Kobotům můžete svěřit ergonomicky náročné opakované činnosti, které nadměrně zatěžují třeba karpální tunely, a tím snížit míru nemocí z povolání.

Dokonalá souhra

Dnešní koboti už nevyžadují žádné bezpečnostní zábrany, protože jsou schopné pracovat hned vedle vašeho zaměstnance, a dokonce s nimi i spolupracovat. Díky tomu tak není nutné nijak upravovat pracovní prostor před umístěním kobota.

Řada bezpečnostních prvků, kterými dnes koboti disponují se postarají o to, aby nedošlo ke srážce se zaměstnanci. Při výběru kobotů vždy volte ty, jenž mají platné evropské certifikáty bezpečnosti.

Jednoduchá spolupráce

U kvalitních kobotů už dnes není potřeba žádné složité programování a jejich nastavení zvládne i operátor bez znalosti programovacích jazyků. Navíc díky 3D vizualizaci dokážou robota efektivně ovládat za pomoci tabletu.

Možnost operativních přesunů

Právě díky jednoduché instalaci a ovládání můžete operativně měnit umístění kobotů, ale i jejich úkoly. To je oproti zastaralým velkým nástrojům průmyslové automatizace velkou výhodou, během jednoho dne je tak možné přesunout kobota z jednoho úkolu na druhý.

Mnohem nižší výše investice

Velkou výhodou je také mnohem nižší pořizovací cena kooperativních robotů, takže investice do této průmyslové automatizace má mnohem lepší návratnost.