Šachy na pivovarnickém trhu: Heineken odmítl nabídku majitele Prazdroje

Heineken

Heineken Zdroj: felixtriller, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nizozemský pivovar Heineken potvrdil, že obdržel nabídku na převzetí od skupiny SABMiller, ale že ji odmítl. Rodina zakladatele si prý hodlá nadále udržet svou nezávislost. Podle agentury Bloomberg se jihoafrická skupina chtěla prostřednictvím nabídky uchránit před pokusem o převzetí od světové jedničky Anheuser-Busch InBev.

Světová pivovarská jednička Anheuser-Busch InBev se totiž údajně chystá podat nabídku na převzetí svého hlavního globálního konkurenta SABMiller, vlastníka Plzeňského Prazdroje, za 122 miliard dolarů (2,6 bilionu korun). Podle dnešní zprávy listu The Wall Street Journal jedná AB InBev s bankami o financování takovéto transakce.

Podle listu, který citoval osobu obeznámenou s jednáním, zatím AB InBev se SABMillerem aktivně nejedná. Před předložením formální nabídky si chce nejprve zajistit financování.

Heinek však být součástí této hry nechce. „Rodina Heineken informovala společnosti SABMiller, Heineken a Heineken Holding o svém záměru zachovat dědictví a identitu Heinekenu jako nezávislé společnosti,“ uvedl pivovar, který stojí mimo jiné za značkami Heineken a Amstel a v Česku vlastní pivovary Krušovice či Starobrno. Rodina Heinekenů vlastní těsně nadpoloviční podíl nizozemské firmy.

Podle agentury Bloomberg by nabídka SABMIller učinila z rodiny Heinekenů jednoho z největších akcionářů spojené skupiny. Zdroje agentury zároveň dodávají, že odmítnutí přišlo poměrně rychle, nabídka totiž dorazila v uplynulých dvou týdnech.

Samotné převzetí Heinekenu, který je světovou trojkou, by svou velikostí mohlo předčít spojení pivovarských skupin InBev a Anheuser-Busch v roce 2008.

Analytici si myslí, že SABMiller se snahou o převzetí Heinekenu snaží dosáhnout takové velikosti, aby se nemusel obávat převzetí ze strany AB InBev. „Je snadné podcenit touhu managementu být raději pány vlastního osudu, než aby své podnikání prodali, byť za velmi vysokou cenu,“ uvedl Matthew Beesley ze společnosti Henderson Global Investors.

Světové pivovary se v posledních letech musí potýkat se slábnoucím růstem ve vyspělých zemí, kde zákazníci začínají dávat přednost vínu a destilátům. Centrum tržeb Heinekenu navzdory několika nedávným akvizicím stále zůstává v západní Evropě. I tak by ale jeho převzetím SABMiller rozšířil svou přítomnost v Mexiku a Africe a více než dvojnásobil své tržby na skoro 42 miliard dolarů.