Samsung posiluje, čtvrtletní zisk mu stoupl o více než polovinu

Samsung

Samsung Zdroj: ctk

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil zisk o 53 procent na 8,7 bilionu wonů (153 miliard Kč). Vyplývá to z předběžných výsledků společnosti, která je hlavním konkurentem amerického technologického gigantu Apple na trhu s chytrými telefony.

Tržby meziročně stouply o 15 procent na 52 bilionů wonů. Ve druhém čtvrtletí bude firma podle analytiků těžit z uvedení nového telefonu Galaxy S IV na trh.

Analytici podle agentury Reuters odhadují, že firma v prvním čtvrtletí zvýšila prodej chytrých mobilních telefonů na 68 až 70 milionů z 63 milionů v posledních třech měsících loňského roku. U konkurenta Apple naopak počítají s poklesem dodávek o zhruba 30 procent na 30 milionů chytrých telefonů.

Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů na světě. Kompletní výsledky hospodaření za první čtvrtletí zveřejní firma 26. dubna.

Samsung a Apple vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že otrocky kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung reagoval žalobami na Apple.