Saúdský král vrátil zaměstnancům velkorysé výhody, spoléhá na zdražování ropy

Saúdská Arábie právě pořádá summit, který má více provázat geograficky vzdálené, ale ekonomicky podobně silné regiony Blízkého východu a Latinské Ameriky. Na rijádském letišti tak král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) přivítal venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Saúdská Arábie právě pořádá summit, který má více provázat geograficky vzdálené, ale ekonomicky podobně silné regiony Blízkého východu a Latinské Ameriky. Na rijádském letišti tak král Salmán bin Abd al-Azíz (vpravo) přivítal venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Zdroj: profimedia.cz

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie
Saúdská Arábie chce vybudovat města, kde budou pracovat jen ženy
Saúdská Arábie
Saúdská Arábie, ilustrační foto
9
Fotogalerie

Bonusy za přesčas nebo dovolenou "jen" na 30 dní v roce omezila Saúdská Arábie státním zaměstnancům loni kvůli nízkým příjmům z ropy. Teď úspory ruší a dokonce vyplatí bonusové platy vojákům operujícím v Jemenu.

Saúdská Arábie už zřejmě strach o nedostatečné příjmy z ropy nemá. Saúdský král Salmán prostřednictvím dekretu rozhodl o tom, že státním zaměstnancům vrátí výhody, které jim byly odebrány nebo omezeny loni v září. Důvodem byly nízké ceny ropy, která je hlavním zdrojem příjmů Saúdské Arábie.

Státní zaměstnanci tvoří dvě třetiny veškerých pracovníků v zemi. Loni zrušené nebo omezené výhody zahrnovaly například snížení příspěvků na auto a bydlení o 15 procent, snížení odměn za přesčasy až o polovinu a omezení pracovní dovolené na maximálně 30 dní za rok.

Předloni skončil státní rozpočet Saúdské Arábie ve ztrátě skoro 100 miliard dolarů. Přitom 45 procent vládních výdajů připadá právě na zaměstnanecké příspěvky a bonusy. Nyní král Salmán úsporné kroky ruší.

„Také rozhodl o vyplacení dvou měsíčních platů navíc vojákům z přední linie, kteří se podílejí na vojenských operacích v Jemenu," uvedla televize BBC News. Úspory Saúdská Arábie ruší v době, kdy se cena ropy pomalu zvedá nad 50 dolarů za barel a kartel OPEC omezením těžby tlačí na další zdražení ropy.

Král Salmán současně jmenoval nového ambasadora pro Spojené státy americké, které jsou klíčovým partnerem blízkovýchodní země. Je jím princ Chálid, který býval vojenským pilotem vycvičeným právě ve Spojených státech. Král také odvolal ministry pro státní službu a pro informace a jmenoval nového ministra energetiky.