Šedesátileté Hutní montáže loni s hrubým ziskem přes 100 milionů

Montáže nových energetických nadkritických kotlů ve Wilhelmshavenu - realizovala spol. Hutní montáže

Montáže nových energetických nadkritických kotlů ve Wilhelmshavenu - realizovala spol. Hutní montáže Zdroj: Hutni montaze

Hutní montáže, akciová společnost ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group, která letos dosáhla 60 let existence, vytvořila za rok 2012 při tržbách 1,3 miliardy korun zisk přes 100 milionů korun. To znamená, že potvrdila kondici z předchozího roku, kdy měla tržby 1,2 miliardy korun a zisk před zdaněním 104 miliony korun.

„V šedesátileté historii firmy je to významné období. Vyplatila se nám strategická orientace na evropský trh, dodávky pro nejsilnější energetické skupiny a investice do špičkové montážní techniky,“ okomentoval čísla generální ředitel a předseda představenstva Hutních montáží Miroslav Přecechtěl.

Mezi nejvýznamnější zakázky loni patřily montáže nových energetických nadkritických kotlů ve Wilhelmshavenu a Moorburgu v Německu a v Rotterdamu v Nizozemí. Obě dodávky byly pro společnost Hitachi. Pro dalšího významného klienta - společnost Alstom - dokončila firma montáž ocelových konstrukcí kotle v Hammu v Německu.

Pro finskou společnost Andritz realizovaly Hutní montáže kompletaci ocelových konstrukcí a montáž dvou kotlů u města Colonia v Uruguayi a pro finskou společnost Foster Wheeler montáž CFB kotle na tuzemském trhu v Kladně.

Perspektiva i pro letošní rok

Vyhlídky pro letošní rok jsou pro Hutní montáže rovněž pozitivní. „Na přelomu roku jsme získali dvě zakázky pro Třinecké železárny, zahájili práce na rekonstrukci Městského stadionu v Ostravě – Vítkovicích a začali montovat kotel teplárny poblíž města Lund na jihu Švédska, kam jsme se díky kontraktu s Foster Wheeler Energi AB vrátili po čtyřech letech. Ve výhledu jsou i další významné smlouvy pro tento rok,“ uvedl Přecechtěl.

Právě poslední zmíněná zakázka ve Švédsku je pro Hutní montáže typická. Montáže ocelových konstrukcí a technologií pro energetické komplexy a elektrárny mají největší zásluhu na dlouhodobě stabilních výsledcích firmy. Na tržbách se loni podílely téměř 90 procenty. Navíc energetické projekty ve světě běží navzdory krizovým výkyvům.

Hutní montáže jsou specializovanou firmou, která se vedle energetických zakázek soustředí na průmyslové a dopravní stavby, vodní díla, montáže pro těžební průmysl a provozuje montážní mechanizmy. Z teritoriálního pohledu společnost působí především v Evropě. Firma má zhruba 760 zaměstnanců.

Miliarda z Ruska