Šéf OKD Fabián: Prodloužení těžby v dole Paskov je nepřijatelné

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Generální ředitel těžební společnosti OKD Ján Fabián kategoricky odmítl možnost, že by se ve ztrátovém dole Paskov těžilo bez státních dotací déle než do konce roku 2014. Zástupci státu přitom chtějí na úterní jednání s managementem firmy přijít s návrhem prodloužení těžby alespoň do roku 2016, a to bez účasti státu.

„Na tuto variantu nemůžeme přistoupit, ztrátové podnikání nemůžete protahovat,“ prohlásil v diskusním pořadu České televize Fabián. Zároveň dodal, že důl může fungovat i déle, ale pouze v případě, že se někdo bude na těžbě finančně podílet.

Společnost NWR, která OKD ovládá, v úterý rozhodla, že důl Paskov kvůli jeho ztrátovosti uzavře právě v prosinci příštího roku. O práci tak může přijít až tři tisíce lidí. S výpomocí státu by však důl mohl podle NWR fungovat až do roku 2018. Rozhodnutí o konci dolu firma oznámila bezprostředně po demonstraci nespokojených horníků, kteří dokonce vzali útokem i někdejší sídlo OKD v Ostravě.

NWR prodá koksovny do konce roku
Majitel OKD, firma NWR, chce svou finanční situaci řešit také prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK. Transakce, jejíž cena se odhaduje až na miliardu korun, má být dokončena ještě letos. „Jsme ve finální fázi diskuze se zájemci. Předpokládám, že v následujících měsících to bude vyřešené,“ uvedl ředitel OKD Ján Fabián a dodal, že prodej bude uzavřen do konce roku. Součástí kupní smlouvy má být i závazek nových vlastníků odebírat určité množství uhlí od OKD. Podle dřívějších informací médií projevily o koksovny zájem třeba polské uhelné podniky.

Pomoc státu soukromé firmě však vláda Jiřího Rusnoka odmítla. Premiér pak později prohlásil, že pokud by se vlastníci OKD zachovali jako džentlmeni, mohly by se šachty Paskova uzavřít až v roce 2016.

Situaci kolem OKD také o víkendu v Lánech řešili poradci prezidenta Miloše Zemana, kteří spolu s premiérem v demisi Rusnokem ladili noty na zmíněné úterní jednání s managementem. Účastníci sobotní lánské schůzky probírali pět variant, jako je dotování těžby či převzetí dolu státním podnikem Diamo, jednoznačně se ale shodli na tom, že stát bude usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov nejméně do roku 2016, ale bez vládní pomoci.

Konec Paskova vyjde draho
Uzavření dolu vyjde společnost OKD na jednu až 1,5 miliardy korun. Podle generálního ředitele těžařské firmy Jána Fabiána z toho 500 milionů půjde na technickou uzávěrku dolu a přibližně 700 milionů korun pak dá podnik na sociální program. Na likvidaci šachty by ještě rok po jejím uzavření měly pracovat stovky horníků.

Spolumajitel mateřské firmy NWR, český miliardář Zdeněk Bakala, už také dopisem informoval prezidenta Zemana, že je ochoten se s ním setkat a mluvit o situaci v OKD. Schůzka by mohla proběhnout do dvou týdnů. „Samozřejmě pan prezident bude očekávat, s jakým návrhem pan Bakala chce přijít,“ uvedl v sobotu prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPOZ), podle něhož by měl český podnikatel ukázat odhodlání situaci řešit a navrhnout určitou strategii.

Nejbližší jednání je nicméně plánováno na úterý. O budoucnosti Paskova má s manažery vlastníků dolu, tedy firem OKD a NWR, jednat prezident Zeman, premiér v demisi Rusnok a ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala. Rozhodující ale zřejmě bude až schůzka s majiteli NWR.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 22. 9. 2013.Graf 22. 9. 2013. | vagaday@mf.cz

Na úterní setkání však půjdou obě strany s naprosto odlišnými postoji, je tedy otázka, co se na ní bude řešit. Podle šéfa OKD a zároveň výkonného ředitele NWR Fabiána chce firma vysvětlovat, v jaké situaci se podnik nachází a hodlá diskutovat sociální dopady.

Fabián zdůraznil, že uzavření šachty v závěru příštího roku neznamená, že by najednou skončilo na dlažbě tři tisíce lidí. Podle něj firma nejdřív propustí agenturní pracovníky, kterých je asi 500, část horníků odejde do důchodu a někdo prý zřejmě vezme za vděk odstupným ve výši 28 platů. „Stovky zaměstnanců v dole zůstanou ještě v roce 2015 a budou zajišťovat jeho technickou likvidaci,“ doplnil šéf OKD.