Šéf Volkswagenu navrhne snížení odměn manažerům o 30 procent

Šéf Volkswagenu Matthias Müller

Šéf Volkswagenu Matthias Müller Zdroj: CTK

Ředitel automobilové skupiny Volkswagen Matthias Müller navrhne na pondělním zasedání řídícího výboru dozorčí rady podstatné snížení odměn vedoucím manažerům. Agentuře Reuters to dnes sdělily informované zdroje. Müller tím reaguje na kritiku německé spolkové země Dolní Sasko a firemních odborů, které poukazují na nutnost šetřit pod tlakem budoucích výdajů kvůli skandálu s měřením emisí.

Nedělník Bild am Sonntag bez udání zdrojů napsal, že Müller požádá členy představenstva, aby přistoupili na snížení bonusů o zhruba 30 procent. Firma tyto zprávy odmítla komentovat.

Pondělní schůzka výboru připraví zasedání dozorčí rady, které má schválit hospodářské výsledky skupiny za rok 2015 a odměny manažerům. Zasedání se má konat 20. dubna, list Handelsblatt ale v sobotu uvedl, že se nejméně o dva dny odloží. Je to údajně kvůli jednání s americkými úřady o způsobu opravy téměř 600 tisíc naftových vozů, u nichž Volkswagen loni přiznal, že mají software pro manipulaci s emisemi oxidů dusíku.

Kritika odměn

Dolní Sasko v pátek kritizovalo návrh vyplatit odměny vrcholovým manažerům v situaci, kdy se automobilka potýká se skandálem kolem manipulace s měřením emisí a měla by snižovat náklady. Dolní Sasko je významným akcionářem Volkswagenu, v největší evropské automobilce drží pětinový podíl. Má i dvě křesla ve dvacetičlenné dozorčí radě Volkswagenu, která má v otázce mezd vedoucích činitelů poslední slovo.

Odměny pro vysoké manažery se už staly jablkem sváru mezi automobilkou a vlivnými odborovými předáky. Týdeník Der Spiegel s odvoláním na firemní zdroje uvedl, že členové představenstva se odmítli odměn dobrovolně vzdát a shodli se místo toho na škrtech.