Sellier & Bellot chystá miliardovou investici do výroby nábojů

Ilustrační foto střeliva

Ilustrační foto střeliva Zdroj: CC BY-SA 2.0: Micha Niskin; Wikimedia

Vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot plánuje investovat 1,2 miliardy korun do rozšíření výroby. Firma už požádala státní agenturu CzechInvest o pobídky ve formě desetileté slevy na dani z příjmu. V případě úspěšného schválení pobídek a rozšíření továrny by firma přijala až 300 nových zaměstnanců, nyní jich má 1400.

Sellier & Bellot chce rozšířit výrobu nábojů do revolverů, kulových zbraní a pistolí od ledna příštího roku. Důvodem jsou kontrakty pro armády a policie, napsaly Hospodářské noviny.

Pokud CzechInvest požadavky odsouhlasí, obrat firmy by měl stoupnout z letošních 3,5 miliardy na pět miliard korun. Už nyní se tržby podniku každoročně zvyšují o 15 až 18 procent. Za poslední dva roky firma utratila asi 750 milionů korun za vývoj, výrobu munice a stavbu nových hal.

CzechInvest plány nekomentoval, protože žádost nyní posuzují příslušná ministerstva. O výsledku by se měla firma dozvědět začátkem léta.

Dva miliony nábojů denně

Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. „Hodně počítáme s civilními zakázkami pro Spojené státy a pro policejní i vojenské složky po celém světě,“ citují HN generálního ředitele Radka Musila.

Silně exportní firma dodává do 80 zemí. Čtyřicet procent produkce prodá v Evropě, 30 procent si ukrajuje severní Amerika a poslední třetina končí na ostatních světových trzích, například v Africe.