Šest ministrů podpořilo odklad dražeb emisních povolenek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministři životního prostředí a pro klima z Německa a dalších pěti evropských zemí poslali poslancům Evropského parlamentu dopis, v němž deklarují podporu odkladu dražeb části emisních povolenek. Tím chce Evropská komise dočasně vyřešit přebytek povolenek na trhu, který tlačí jejich cenu dolů. Povolenky proto nefungují jako prostředek, který má motivovat firmy ke snižování emisí.

Evropští poslanci budou v úterý hlasovat o tom, jestli umožní Komisi posunout návrh do dalšího kola legislativního procesu.

Dopis podepsali kromě německého ministra Petra Altmaiera také jeho kolegové z Francie, Itálie, Velké Británie, Švédska a Dánska. Jenže v Německu, které se ještě oficiálně nevyjádřilo, zda odklad aukcí podpoří, vyvolal Atlmaierův podpis rozruch. Ministr průmyslu Philipp Rösler se ohradil, že i nadále je proti jakémukoli zásahu do obchodování s emisemi.

Česko zatím zvažuje, jestli návrh Komise podpoří. Ministerstvo životního prostředí počítá, zda na navrhovaném odkladu dražeb části povolenek z let 2013 až 2015 na roky 2019 až 2020 může vydělat. Většina modelů se pohybuje kolem nuly.

V Evropském parlamentu se návrh projednával zatím ve výborech pro životní prostředí a pro průmysl. První ho podpořil, druhý z obavy o podlomení konkurenceschopnosti evropského průmyslu odklad dražeb odmítl. Výsledek úterního hlasování je pořád nejistý.

Většina členů frakcí Evropské lidové strany, Evropských konservativců a Evropska svobody a demokracie bylo ve výboru proti návrhu. Dle některých je potřeba hlubší reforma ETS - obávají se také, že manipulování s počtem povolenek by mohlo ohrozit důvěru hráčů ve stávající systém ETS. Očekává se, že stejně budou hlasovat i na plenárním zasedání.

Více emisí, nižší ceny