Shell omezil investice do fotovoltaiky. Musí prý zjistit, jak na ní vydělat

shell

shell Zdroj: ctk/AP

Ropná společnost Royal Dutch Shell omezí investice do solární energetiky, dokud nebude dostatečně zisková. Prohlásil to generální ředitel Ben van Beurden. Na jednání s akcionáři však ubezpečil, že obnovitelné zdroje zůstávají pro ropný gigant i nadále atraktivní.

„Nemám nic proti solárním zdrojům, ale musíme najít způsob, jak na tom vydělat peníze. Nemůžeme spoléhat na dotace,“ uvedl van Beurden. Solární průmysl má před sebou slibnou budoucnost, věří van Beurden, ale deset největších solárních společností v minulém roce vygenerovalo nulový zisk a žádné dividendy.

Van Beurden ubezpečil akcionáře, že společnost Shell plánuje zvýšit svou aktivitu v oblasti zelené energetiky. Orientaci pouze na obnovitelné zdroje však odmítl. Taková změna by prý budoucnost Shellu jen ohrozila.

Čtěte také: Zadlužení největších ropných firem vzrostlo za rok o třetinu

Firma Shell vytvořila za loňský rok zisk 1,94 miliardy dolarů (47,1 miliardy korun), což je proti předchozímu roku propad o zhruba 87 procent. Znamená to zároveň nejnižší zisk za posledních minimálně 13 let, informoval před časem web E15.cz. Největší ropná společnost v Evropě se stejně jako její rivalové potýká s dlouhodobě nízkými cenami ropy.