Siemensu klesl zisk o čtvrtinu, slabé euro mu zatím nepomáhá

Šéf Siemensu Joe Kaeser

Šéf Siemensu Joe Kaeser Zdroj: Siemens

Průmyslovému koncernu Siemens klesl čistý zisk v prvním finančním čtvrtletí o čtvrtinu na zhruba 1,1 miliardy eur (30,5 miliardy korun). Na výsledku se zčásti podepsala slabší evropská ekonomika i pokles světových cen ropy.

Čtvrtletní zisk zaostal za odhady. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že čistý zisk za tři měsíce do konce prosince dosáhne 1,27 miliardy eur. Tržby stouply na 17,4 miliardy eur z 16,58 miliardy eur před rokem. K růstu jim pomohl i slabší kurz eura.

Siemens je jednou z největším firem v Německu a velkým vývozcem zboží od vlaků po turbíny a vybavení nemocnic. Patří ke světovým lídrům v oblasti elektroniky a elektroinženýrství.

Zisk z energií klesl skoro o 40 procent

Oblast výroby elektrického proudu a plynových turbín ale během posledních tří měsíců loňského roku zaznamenala problémy, stejně jako divize zdravotní péče. Ceny turbín jsou kvůli nadměrné světové produkci pod tlakem, a zisk v divizi elektřiny a plynu tak byl nižší o 39 procent.

Podle analytiků se na hospodaření podepsala i horší situace v evropském elektrárenském sektoru a nízké ceny ropy na světových trzích. Zisk v divizi zdravotní péče se snížil o 13 procent, zejména kvůli slabším zakázkám v Asii. Pozitivní vliv slabšího eura se přitom zatím na výsledku neprojevil.

Siemens už v pondělí v noci ohlásil personální změny ve vedení obou divizí. Jmenoval nový tým, který povede divizi zdravotní péče. Zároveň oznámil, že šéf problémové divize elektřiny a zemního plynu Roland Fischer tento týden na vlastní žádost z firmy odejde.