Škoda Auto nabídla růst platů o 4,7 procenta

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Odboráři ve Škodě Auto, kteří jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti, na včerejším jednání dotlačili zaměstnavatele k mírnému zvýšení původní nabídky růstu platů, přesto dál zůstávají nespokojeni. Firma zaměstnancům nabízí od 1. dubna zvýšení platů o 4,7 procenta,částka na osobní ohodnocení by mohla od července stoupnout o 0,3 procenta a zvýšil by se také příplatek za plusové směny flexikonta o 50 korun.

„Zaměstnavatel upravil svou nabídku na zvýšení tarifu – na 4,7 procenta s tím, že při tomto navýšení nepředpokládá uzavírat inflační doložku. Odbory KOVO konstatovaly, že i tato nabídka je pod úrovní minimálního mandátu Podnikové rady, trvají na uzavření inflační doložky,“ uvedl šéf odborů ve Škodě Jaroslav Povšík po 14. kole vyjednávání o kolektivní smlouvě. Už dříve odboráři prohlašovali, že chtějí tarif zvýšit o šest procent.

Obě strany se včera dohodly také na uzavření smlouvy o pevné platbě k variabilnímu bonusu 5000 korun na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou.

Nová nabídka společnosti je podmíněna nezvyšováním příplatků za práci v sobotu a v neděli a neprovedením změny ve výpočtu zaručeného bonusu.

Dohoda o flexikontech, jejíž platnost skončila spolu s vypršením kolektivní smlouvy 31. března, umožňovala práci dělníků z pátku na sobotu. Odbory proto zaměstnancům doporučily na tuto směnu nenastupovat. Tento výpadek má dle neoficiálních zdrojů ovlivnit montáž asi 300 vozů Octavia. První směna, které se výpadek může dotknout, má začít v pátek 13. dubna.

Odbory budou o nové nabídce jednat ještě dnes na řádném zasedání Podnikové rady, vyjednávání se zaměstnavatelem by mělo pokračovat zítra.

Na základě kolektivní smlouvy z loňského roku se zaměstnancům od dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda dělníků v roce 2011 byla podle aktuálních informací odborářů 30 640 korun včetně bonusů.