Škoda Auto zastaví výrobu v Kvasinách. Automobilce chybějí díly pro desítky tisíc aut

Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro daný model.

Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro daný model. Zdroj: Škoda Auto

Společnost Škoda Auto v závodě ve Vrchlabí využívá chytrého manipulačního robota.
Zrod auta z jednotlivých dílů je fantastickou technickou podívanou, ve které má každý člověk i každý stroj přesné místo.
Zrod auta v továrně v Mladé Boleslavi
Takhle se vyrábějí nové škodovky.
Výroba aut v závodě Škody Auto
7
Fotogalerie

Škodu Auto čekají jedny z nejtěžších okamžiků od spojení s koncernem Volkswagen. Kvůli nedostatku komponentů v příštích týdnech výrazně omezí výrobu ve všech třech tuzemských závodech. Příští týden se podle informací  odborářů zcela zastaví výroba v Kvasinách a výrazně omezené množství aut se bude montovat v Mladé Boleslavi.

Škoda se, stejně jako další světové automobilky, potýká především s nedostatkem čipů. Poptávka po nich výrazně převyšuje nabídku, výrobu čipů navíc zkomplikovaly i zimní sněhové bouře v Texasu, kde velcí výrobci museli zastavit nebo omezit produkci. Proto také například kolínská Toyota v březnu na čtrnáct dnů zcela zastavit výrobu.

„V uplynulých měsících se nám dařilo minimalizovat dopady na výrobu v závodech v České republice, bylo třeba zrušit pouze několik směn. V současnosti však předpokládáme, že dostupnost čipů bude na jeden až dva týdny omezena natolik, že ucelená výroba již nebude možná,“ uvádí mluvčí Škody Auto Martina Gillichová.

Kritická situace má nastat příští týden, kdy automobilka výrazně omezí výrobu ve všech třech tuzemských závodech. V Mladé Boleslavi se bude podle odborářů vyrábět v omezeném režimu pouze elektrický model Enyaq. „Úplné zastavení výroby od pondělí do soboty platí rovněž pro celý závod Kvasiny,“ píší odbory v týdeníku Škodovácký odborář.

Kvůli nedostatku čipů nemůže automobilka dokončit až pět tisíc aut týdně. Nekompletních vozů má na odstavných plochách už zhruba 33 tisíc, řekl v rozhovoru pro server iHNED.cz šéf výroby a logistiky Škody Auto Michael Oeljeklaus. 

Výroba se na jeden zastaví také v nošovické automobilce Hyundai, výrobu omezenou kvůli výpadku dílů od subdodavatele z Tuniska obnoví ihned v pondělí. 

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Na Ukrajině a v Kazachstánu vyrábí ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než stu trzích.

Škoda Auto výrazně pokročila v automatizaci výroby:

Video placeholde
Společnost Škoda Auto v závodě ve Vrchlabí využívá chytrého manipulačního robota. • Škoda Auto