Škoda chce letos v Česku prodat tisíc nových fabií

Škoda představila novou fabii

Škoda představila novou fabii Zdroj: CTK

Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Třetí generace modelu Škoda Fabia
10
Fotogalerie
Prodej nové generace Škody Fabia v Česku začne 11. listopadu, automobilka chce na domácím trhu do konce roku prodat okolo tisíce fabií. Vedle Česka letos Fabia zamíří jen do Německa. Celkově i s předchozí generací automobilka na domácím trhu plánuje letos prodat 11 tisíc kusů modelu Fabia.

„Příští rok chceme na domácím trhu zvýšit prodej fabií o 30 procent. Nová Fabia tak bude atakovat pozici druhého nejprodávanějšího rapidu,“ uvedl šéf prodejní organizace Škody Auto pro ČR Luboš Vlček.

Motorističtí experti hodnotí jízdní vlastnosti nové Fabie většinou kladně. Podle Radka Pecáka ze serveru Aktuálně je podvozek naladěný měkčeji než u předchozí generace a méně ostře působí i brzdy. „Odpovídá to tomu, že se chce Škoda profilovat jako výrobce rodinných aut,“ uvedl. Velký pokrok představuje technologie MirrorLink, která umožňuje zrcadlit aplikace z chytrého telefonu, včetně navigace, na centrálním displeji vozu. U Škody se objevila poprvé.

„Nová Fabia je komfortnější než předchůdce a má jeden z nejlepších podvozků ve své třídě,“ dodal motoristický redaktor Radiožurnálu Petr Jansa. Optimální kombinací je podle něj motor 1,2 TSI s převodovkou DSG, ale bude záležet na preferencích zákazníků a kupce si jistě najdou i slabší motorizace. Slabin podle něj na autě mnoho není, zmínil například malé zpětné zrcátko či absenci pevné navigace, kterou nahradila mobilní aplikace.

Základní cena třetí generace Škody Fabia bude začínat na 234 900 korun, což je stejně jako startovací ceníková cena předchozí verze. Tu lze ale v rámci akce pořídit až o 15 tisíc Kč levněji. Škoda u nové Fabie čeká největší zájem o verzi Active s lepší výbavou v balíčku Plus, která vyjde minimálně na 239 900 korun.

Součástí výbavy Active Plus je mimo jiné klimatizace, elektricky ovládaná přední okna a vnější zpětná zrcátka s vyhříváním, šest airbagů, elektronická uzávěrka diferenciálu XDS+, ESC s multikolizní brzdou nebo centrální zamykání. Na výběr bude celkem sedm motorů. Kufr hatchbacku má objem 330 litrů a je tak největší ve třídě.

Fabia je druhým nejúspěšnějším modelem Škody za Octavií. Od roku 1999 se prodalo přes 3,5 milionu vozů, z toho 450 tisíc v Česku. Končící druhá generace se bude vyrábět do konce roku.