Škoda již vyrábí Octavie třetí generace

Škoda Octavia

Škoda Octavia Zdroj: ctk

Šéf Škody Auto Winfried Vahland představuje novou Octavii
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Škoda Octavia a designér Jozef Kabaň
8
Fotogalerie
Automobilka Škoda zahájila sériovou výrobu třetí generace modelu Octavia. Nejdůležitější model značky vstoupí na evropský trh na konci ledna. Cena vozu bude známa v druhém lednovém týdnu, spekuluje se o úrovni kolem 330 až 350 tisíc korun.

S náběhem výroby zahájila v mladoboleslavském závodě provoz nová svařovna a plně automatizovaná lakovna interiérů vozů. Od srpna, kdy začala výroba rapidu, jde o druhý náběh produkce nového vozu v témže závodě, a to za plného provozu závodu. Začátkem příštího roku ještě firma zahájí činnost nové lisovací linky.

Vedení společnosti od třetí generace vozu očekává navázání na dosavadní úspěchy. Octavia je dlouhodobě nejprodávanějším modelem značky. V prvních jedenácti měsících letošního roku tvořil její podíl na celosvětových prodejích zhruba 44 procent. Pro Růstovou strategii s cílem do roku 2018 prodávat ročně 1,5 milionu vozů je tak zásadním modelem. Od začátku výroby octavie v roce 1996 bylo zákazníkům ve více než stovce zemí dodáno více než 3,7 milionu vozů.

Podle předsedy představenstva Winfrieda Vahlanda je Octavia „v každém ohledu třídou samou pro sebe.“ Vedení firmy očekává, že by se měla dostat mezi desítku nejprodávanějších aut světa.

Oproti dřívější verzi je nová Octavia o devět centimetrů delší a o 4,5 centimetru širší. Vůz je přitom až o 102 kilogramů lehčí. Zvětšení prostoru pro cestující umožnil téměř o 11 centimetrů delší rozvor. Zavazadlový prostor je s 590 litry největší v třídě.

Šéf Škody Auto Winfried Vahland představuje novou OctaviiŠéf Škody Auto Winfried Vahland představuje novou Octavii|ctk

Šéf Škody Auto Winfried Vahland představuje novou Octavii

Nová Octavia bude k dostání se čtyřmi benzinovými a čtyřmi naftovými motory o výkonu od 63 do 132 kilowattů. Později přibude i verze na stlačený zemní plyn CNG. Příští rok se počítá s provedením pohonu všech kol a také se sportovní verzí RS, která má být nejrychlejší octavií všech dob. Cena nového modelu bude známa v druhém lednovém týdnu, spekuluje se o úrovni kolem 330 až 350 tisíc korun. Škoda Auto od letošního ledna do konce listopadu zvýšila meziročně prodej o 6,9 procenta na 873 tisíc aut.