Škoda nabere v Kvasinách do roku 2017 kolem 1300 zaměstnanců

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců.

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Zdroj: CTK

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
6
Fotogalerie
Závod Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku by mohl v roce 2017 zaměstnávat kolem 5500 lidí. Nárůst ze stávajících 4200 zajistí výroba nových modelů.

„Pracovníky budeme nabírat postupně s náběhem výroby nových modelů. Z větší části půjde o kmenové zaměstnance, ale budeme přijímat i agenturní pracovníky,“ uvedl člen představenstva automobilky pro lidské zdroje Bohdan Wojnar. Počet nabíraných lidí by podle něj mohl dosáhnout až 1500, částečně půjde o absolventy odborných technických škol, které Škoda dlouhodobě podporuje.

Škoda hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách vložit kolem 450 milionů eur, tedy přibližně 13 miliard korun. V současnosti závod vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster a má roční produkci 150 tisíc vozů. Ta by se měla postupně zvýšit až na zhruba 280 tisíc aut podle aktuální poptávky.

V rozšířené továrně by měla začít výroba nové Škody Superb, kterou firma představí příští rok na autosalonu v Ženevě, terénního vozu pro Seat, nástupce SUV Yeti a v roce 2016 by se měl začít vyrábět ještě velký terénní vůz.

Naopak nástupce Škody Roomster, který bude podle neoficiálních informací využívat koncernovou platformu modelu VW Caddy pro osobní i užitkovou verzi, se bude zřejmě vyrábět v závodu VW v Polsku.

Zaměstnance bude Škoda hledat po celé republice

Nové zaměstnance závod podle šéfa rychnovského úřadu práce Petra Richtery zcela jistě nenalezne na Rychnovsku, region potřeby Škody Auto není schopen uspokojit již dnes. Při náboru a rekvalifikacích je proto automobilce připraven Úřad práce ČR pomoci na republikové úrovni.

„Jediné, co potřebujeme, je vědět dostatečně dopředu kdy a jaké lidi, respektive v jaké kvalifikaci, bude (závod) potřebovat. Jakmile budeme znát tyto požadavky, vytipujeme vhodné uchazeče a připravíme je dle požadavku zaměstnavatele,“ uvedla začátkem října generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Současná nezaměstnanost na Rychnovsku ve výši 4,5 procenta je nejnižší v hradeckém kraji a šestou nejnižší mezi 77 okresy v ČR. Bez práce v okrese ke konci září bylo 2341 lidí. V celém hradeckém kraji byla v září nezaměstnanost na republikově podprůměrných 6,9 procenta.

Masivní investice do Kvasin Škoda Auto zahájila se spuštěním výroby první generace modelu Superb v roce 2001. Od té doby investovala do závodu kolem 23 miliard korun. Poslední velkou investicí je nyní dokončovaná svařovna za asi 1,7 miliardy korun, která vyrostla v areálu závodu.