Škoda Power získala v Turecku zakázku na turbínu za stovky milionů

Průmyslová turbína pro turecké Mazidagi

Průmyslová turbína pro turecké Mazidagi Zdroj: Skoda Doosan

Turbína v elektrárně Gummidipoondi
Turbína v elektrárně Gardanne ve Francii
Výroba turbíny ve Škodě Power
Příprava turbíny (foto Škoda Power)
5
Fotogalerie
Plzeňská Doosan Škoda Power do Mazidagi na jihovýchodě země turbínu pro společnost Eti Bakır, která se zabývá výrobou a dodávkami fosfátových hnojiv. Hodnota zakázky se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Pro Doosan Škoda Power je to první kontrakt na průmyslovou turbínu v Turecku.

Uvedení parní turbíny o výkonu 32 megawattů do provozu je plánováno na druhou polovinu příštího roku. Spolu s ní plzeňská firma do Turecka dodá také převodovku, generátor a vzduchem chlazený kondenzátor.

V Turecku už jsou v provozu parní turbíny Škoda o celkovém výkonu přes 2300 megawattů především v uhelných elektrárnách a ve výrobě elektřiny ze zemního plynu.

Podívejte se na ostatní turbíny, které Škoda Power exportuje do světa:

Doosan Škoda Power s téměř s desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín zaznamenala loni rekordní rok v objemu přijatých zakázek, který se meziročně téměř zdvojnásobil na 8,5 miliardy korun.

Loňské tržby podniku se 1400 lidmi, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, přesáhly podle mezinárodních účetních standardů osm miliard korun, což bylo zhruba stejně jako v roce 2014.

Zisk převýšil miliardu korun. Firma dodává zařízení pro všechny typy tepelných elektráren. Vyrábí parní turbíny o výkonu od deseti do 1200 megawattů.