Škoda si staví novou lisovnu na velké díly. Investuje přes dvě miliardy

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto, ilustrační foto Zdroj: ctk

Automobilka Škoda Auto zahájila ve svém hlavním závodě v Mladé Boleslavi výstavbu nové lisovny přibližně za 86,4 milionu eur (více než 2,3 miliardy korun). V nové hale začne na jaře příštího roku montovat lisovací linku, která bude schopna lisovat velké díly karoserie z hliníku. Do provozu by se zařízení mělo uvést v únoru 2017.

Hala bude mít rozlohu 11 600 metrů čtverečních. „Díky opětovnému využití energie, uvolněné při lisování, spotřebovává nová lisovací linka za stálého provozu v porovnání s běžnými linkami až o 15 procent méně energie,“ uvedla Škoda Auto. Podle dnešního vydání týdeníku odborů automobilky Škodovácký odborář je nová linka důležitá pro další rozvoj výroby a pro větší jistotu pracovních míst v regionu.

Chod linky bude řídit 14 decentrálně pracujících servomotorů. „Díky tomu lze jednotlivé procesy na lince PXL ladit podstatně pružněji, než na dosavadních lisovacích linkách, poháněných jedním velkým motorem,“ uvedla Škoda. Nástroje u linky bude možné vyměnit za tři minuty.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Za první tři čtvrtletí letošního roku vytvořila provozní zisk 734 milionů eur (téměř 20 miliard korun). Meziročně je to nárůst asi o 13 procent. Automobilka v období od ledna do září dodala zákazníkům 791 500 vozů, což je o 2,2 procenta více než před rokem.

Jaroslav Matějka: Vybrali pro Škodu Auto správného lodivoda?