Škoda Transportation má rekordní zakázky, nabere kvůli tomu až 500 lidí

Vlaky pro Německé dráhy

Vlaky pro Německé dráhy

Příliv zakázek na tramvaje, vlaky a trolejbusy přinutil strojírenskou firmu Škoda Transportation rozšířit výrobu o pět stovek pracovníků. Za prvních šest měsíců letošního roku má Škoda nasmlouvané zakázky za 22 miliard.

Společnost v nedávné době získala například cenou zakázku na šest vlakových souprav pro Deutsche Bahn, lokomotivy s vagony za 2,6 miliardy korun by měla začít dodávat už v roce 2016. Kromě stovek pracovních sil tak firma bude hledat i nové prostory pro výrobu ve všech svých provozech, uvedl server iHNED.cz.

„Z každé fabriky musíme vytvořit co největšího univerzála. Vlak musíme být schopní udělat v Plzni, stejně tak i v Ostravě. Dnes není možné, aby byl někdo zaměřený jen na jeden produkt,“ vysvětluje generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Řešením bude i pronájem cizích dílen

Kvůli nasmlouvaným zakázkám nebude stačit ani současná kapacita výroby trolejbusů v Plzni. Škoda vyhrála tendr na dodávku 125 vozů pro lotyšskou Rigu. Trolejbusy chtěla začít vyrábět v ostravském městském podniku Ekova, ale tamní zastupitelé se před časem rozhodli, že Škodě podíl ve firmě neprodají, uvádí server. Plzeňská strojírna tak připouští, že bude nutné si pronajmout prostory jiných firem.

„Na začátku roku jsme uzavřeli smlouvy na tři sta trolejbusů a takové množství nyní v Plzni nezvládneme smontovat. Fabrika nutně nemusí být naše, my si pouze musíme vybudovat velmi úzké vztahy s dodavatelem, aby nám zajistil kvalitu,“ popisuje nový výrobní model Josef Bernard s tím, že vlaky či tramvaje můžou pro Škodovku vyrábět některé slovenské dílny.