Škoda Transportation přišla o zakázku, tramvaje do Budapešti dodají Španělé

Tramvaj Škoda 15T ForCity

Tramvaj Škoda 15T ForCity Zdroj: Skoda Transportation

Ganz-Škoda, maďarská pobočka Škody Transportation, vypadla že soutěže o dodání 37 tramvají pro budapešťský dopravní podnik. Přišla tak o šanci získat zakázku v hodnotě přes tři miliardy korun.

Ve dvoukolovém výběrovém řízení nakonec vyhrál španělský výrobce CAF, uvedl v úterý dopravní podnik. Nabídku Ganz-Škody totiž definitivně zamítla správní rada podniku. Španělé zakázku získali navzdory tomu, že předložil nabídku s výrazně vyšší cenou.

Maďaři nabídku Škody dlouhodobě odmítají akceptovat s tím, že firma věrohodně nedoložila svou vlastnickou strukturu. Dopravní podnik českou společnost z tendru vyloučil kvůli jejímu „neprůhlednému offshore pozadí“. Škoda se proti tomuto tvrzení opakovaně a neúspěšně bránila.

Ganz-Škoda přitom už v minulosti od budapešťského dopravního podniku získala jinou zakázku. V roce 2012 a loni Budapešť převzala soupravy pro dvě linky metra, které Češi vyrobili v konsorciu se skupinou Alstom. V roce 2011 Škoda Transportation vyhrála tendr za dvě miliardy korun a dodávku tramvají pro město Miškolc.