Škoda Transportation vydá dluhopisy za čtyři miliardy

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: Skoda Transportation

Strojírenská firma Škoda Transportation vydá do konce června balík dluhopisů v objemu bezmála čtyř miliard korun. Čerstvou emisi bondů hodlá firma zároveň v příštích týdnech uvést na pražskou burzu. Škodovka si od investorů půjčí na pět let za roční úrok tří procent, na úrocích tak celkem zaplatí kolem šesti set milionů korun. Na co peníze poslouží, odmítla firma v předvečer vydání bondů prozradit.

„Zatím dokončujeme detaily této transakce. Celou emisi dluhopisů budeme komentovat až k datu jejich oficiálního vydání, což je pravděpodobně otázka dní,“ uvedla mluvčí firmy Lubomíra Černá.

Strojaři si jdou pro peníze na trh v okamžiku, kdy pražští zastupitelé minulý týden odložili projednávání materiálu, podle něhož by mohla Škoda přeprodat dluh dopravního podniku za dodávky tramvají. Strojírenská firma by si tak uvolnila několik miliard korun vázaných v pohledávkách.

Dopravní podnik si od Škody Transportation v roce 2006 objednal celkem 250 tramvají 15T ForCity, za které měl podle smlouvy celkem zaplatit kolem 19 miliard korun, z čehož doposud uhradil zhruba polovinu. Počátkem června přitom dali prodeji nezaplacené části pohledávky zelenou pražští radní. „Škoda Transportation pouze zvažuje možnost refinancování projektu prostřednictvím bankovních domů,“ uvedla tehdy Lubomíra Černá.

Loni v květnu podepsala Škoda s dopravním podnikem dohodu o úpravě smlouvy. Kromě rozložení splátek a zachování ceny se dohodly mimo jiné na lepší výbavě tramvají a prodloužení záruky pro již dodané poruchové tramvaje. Pro dopravní podnik dohoda znamená, že od letošního roku místo 2,3 miliardy korun ročně splácí polovinu. Za to, že dopravní podnik splatí své závazky Škodovce do roku 2022, ručí město Praha.