Škodovka v Evropě posiluje, únorové prodeje jí stouply o čtvrtinu

Nová Škoda Yeti na ženevském autosalonu

Nová Škoda Yeti na ženevském autosalonu Zdroj: ctk

Prodeje nových osobních automobilů v Evropské unii si dál drží vzestupnou tendenci. V únoru stouply meziročně o osm procent na víc než 861 tisíc vozů a vykázaly tak růst již šestý měsíc v řadě. Dařilo se Škodě Auto, která zaznamenala v zemích unie téměř čtvrtinové zvýšení únorového prodeje a posílila svůj tržní podíl na 4,5 procenta.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) vykázal pokles poptávky v Evropě jediný velký trh, a to Francie, kde se prodej snížil o 1,4 procenta. Naopak v Německu, které je největším automobilovým trhem v EU, prodej o 4,3 procenta vzrostl.

Automobilka Škoda Auto v únoru v zemích osmadvacítky zvýšila odbyt o 24 procent na 38 524 vozů. Její tržní podíl tak vzrostl na 4,5 procenta z 3,9 procenta před rokem.

Registrace nových osobních vozů v EU za poslední rok:Prodeje aut v EvropěProdeje aut v Evropě | ACEAZdroj: ACEA

Poptávka po autech v Evropě byla donedávna pod zvýšeným tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. V celém loňském roce se prodej aut v EU snížil o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice se prodej nových osobních automobilů v únoru meziročně zvýšil o 21 procent na 12 779 vozů.