Skotsko sází na obnovitelné zdroje, letos poprvé překonaly jádro

Skotská větrná farma Whitelee

Skotská větrná farma Whitelee Zdroj: Bjmullan, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Obnovitelné zdroje ve Skotsku v prvním pololetí letošního roku poprvé vyrobily více elektřiny, než konvenční elektrárny. Uvedl to server BusinessGreen. Zajišťovat většinu elektřiny z obnovitelných zdrojů se přitom dařilo jen několika zemím Evropy. Čísla z celé Velké Británie ale dokazují jasnou převahu konvenčních zdrojů.

Z obnovitelných zdrojů pocházelo skoro o třetinu více elektřiny, než vyrobily jaderné, uhelné a plynové elektrárny dohromady, vyplývá z analýzy organizace Scottish Renewables. Celkem obnovitelné zdroje za první polovinu roku vyrobily rekordních 10,4 terawatthodiny elektřiny.

Analýza vychází z dat ministerstva energetiky a klimatických změn, udávajících objem výroby obnovitelných zdrojů, a dat provozovatele distribuční sítě National Grid o konvenčních zdrojích. Využít pouze data National Grid nebylo možné, protože některé obnovitelné zdroje jsou napojené jen na místní sítě.

Skotská vláda se zavázala do roku 2020 vyrábět z obnovitelných zdrojů veškerou elektřinu. Šéf Scottish Renewables Niall Stuart tak aktuální rekordní data považuje za „historický okamžik“ pro skotskou energetiku.

Skotský energetický mix za první polovinu roku 2014Skotský energetický mix za první polovinu roku 2014Skotský energetický mix za první polovinu roku 2014 | Scottish Renewables

„Tento významný milník je dobrou zprávou pro každého, kdo se zajímá o skotskou ekonomiku, energetickou bezpečnost a naší snahu bojovat proti klimatickým změnám,“ uvedl Stuart.

Největší podíl na výrobě z obnovitelných zdrojů mají větrné elektrárny na pevnině a vodní elektrárny. Velkou budoucnost ale Scottish Renewables předpovídá větrným elektrárnám na moři a elektrárnám využívajícím vln a přílivu.

Podle skotského ministra pro energetiku Ferguse Ewinga data ukazují, že obnovitelné zdroje mohou nahradit jadernou energii. „Je nezbytné, aby se obnovitelným zdrojům dostalo příslušné podpory,“ prohlásil. Dosavadní údaje podle něj naznačují, že rekordní by pro obnovitelné zdroje mohl být celý rok 2014.

Skotským domácnostem stačí vítr
Obnovitelné zdroje ve Skotsku nedávno dosáhly dalšího milníku. Jak uvedl Světový fond na ochranu přírody, místní větrné elektrárny v říjnu vyrobily 126 procent elektřiny, kterou za stejný měsíc spotřebovaly skotské domácnosti. Organizace nicméně zároveň dodává, že na větrné farmy se ani při skotském počasí nelze spolehnout jako na jediný zdroj elektřiny.