Skupina MTX miliardáře Otavy zakládá energetickou divizi. Investuje zelené miliardy

Solární panely

Solární panely Zdroj: Veronika Kolářová

Česká průmyslová skupina  MTX Group Petra Otavy bude v horizontu následujících šesti let investovat více než 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace svých podniků a technologií. K naplňování dlouhodobé strategie pomůže i její nově založená energetická divize MTX Renewables.

Chytrá výroba či investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. To jsou klíčové pilíře rozvoje celé skupiny, za kterou bude nyní zodpovídat právě MTX Renewables. Jedná se o unikátní přístup v rámci dekarbonizace a modernizace české průmyslové společnosti. Skupina se vedle toho zaměří na výzkum a vývoj nových technologií, jako je výroba nízkoemisního syntézního plynu a následné zachycování vodíku z průmyslových odpadů, zejména plastů. Pomoct jí v tom mají i partneři ze Spojených států, kteří mají s touto oblastí více než pětadvacetiletou zkušenost. 

„Skupina MTX Group se zavázala k ambicióznímu plánu tvořit moderní průmysl 21. století s vysokou přidanou hodnotou. Ten potvrzují i naše plánované investice ve výši 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace našich podniků a technologií. Klíčovými pilíři našeho rozvoje jsou investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. A naše nově založená energetická divize MTX Renewables bude hrát při naplňování této strategie zásadní roli,“ řekl Ondřej Douša, CEO a předseda představenstva MTX Renewables.

MTX Group prostřednictvím MTX Renewables momentálně připravuje 5 projektů fotovoltaických elektráren o výkonu 60 MW, do kterých investuje přibližně 1,2 miliardy korun. Konkrétně půjde o kombinaci střešních instalací a solárních parků s využitím bateriových systémů. Divize MTX Renewables vedle investic do obnovitelných zdrojů pracuje i na technologicky vyspělých a inovativních způsobech získávání energie.

Cílem společnosti Henry Gas je získávat vodík z průmyslového a městského odpadu. Největší potenciál pro výrobu vodíku je podle skupiny v plastu, který se dnes vytřídí a znovu využije asi jen z jedné třetiny. Zbylých 70 % dnes putuje do spaloven a na skládky. Henry Gas vyvíjí unikátní technologii, jak z těchto odpadů vytvořit zdroj nízkoemisní energie.