Slovenská policie po 20 letech přezbrojuje, pistole dodá Česká zbrojovka

Pistile z České zbrojovky

Pistile z České zbrojovky Zdroj: ctk

Uherskobrodský výrobce ručních zbraní Česká zbrojovka podepsal se slovenským ministerstvem vnitra rámcovou dohodu o dodávce 26 641 pistolí s příslušenstvím v hodnotě 14,19 milionu eur (383 milionů korun) pro slovenskou policii i jiné ozbrojené složky. Dalších 20 tisíc pistolí koupí Bratislava od rakouské firmy Glock.

Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka obě firmy uspěly v největším tendru svého druhu v novodobé historii Slovenska, jehož celková hodnota činí 23 milionů eur (621 milionů korun) bez daně z přidaného hodnoty (DPH).

„Po dvaceti letech dochází k přezbrojení policejního sboru. Je už více než nejvyšší čas. Ceny jsou výrazně pod tržními cenami. V průměru jde o třicetiprocentní slevy, než jsou na trhu,“ uvedl Kaliňák, podle kterého oba dodavatelé budou pistole vyrábět na Slovensku.

Česká zbrojovka dodá v rámci zmiňované zakázky tři druhy takzvaných služebních zbraní, a to modely CZ P-07, CZ P-09 a CZ 2075 D RAMI. Cena za kus v závislosti na typu zbraně dosáhne 265 až 295 eur bez DPH. Služební zbraně jsou určeny například pro vyšetřovatele či kriminalisty, kteří obvykle nezasahují se zbraní na veřejnosti.

Zásahové pistole od Glocku

Od rakouské firmy Glock koupí Slovensko 20 tisíc zásahových pistolí typu Glock 17 Gen4 s příslušenstvím, kterými policie vybaví útvary, jež vykonávají službu přímo v terénu. Jde například o policejní hlídky nebo pohotovostní motorizované jednotky. Zásahová pistole na rozdíl od služební zbraně například nemá bezpečnostní pojistku, lze z ní tak rychleji vystřelit.

První dodávky ze zmiňovaného kontraktu by mělo Slovensko dostat na začátku příštího roku. Kromě policie nové pistole dostanou také armáda, vězeňská stráž a Finanční správa.

Léta chystané přezbrojení

Přezbrojení slovenské policie a dalších bezpečnostních složek na Slovensku se připravovalo léta. Většina policistů v zemi v současnosti používá zastaralé pistole CZ 82.

Česká zbrojovka loni získala zakázku od slovenského ministerstva obrany na dodávku útočných pušek BREN. Firma z Uherského Brodu spolu se slovenským partnerem MSM Martin loni otevřela na středním Slovensku závod na výrobu zbraní.