Slovenské firmy se v Íránu dohodly na výstavbě zásobníků ropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Javier Blas via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Firmy ze Slovenska a z Íránu budou spolupracovat na projektech výstavby ekologických ropných zásobníků i při výrobě lehkých vrtulových letadel. Hodnota kontraktů činí 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Jednání o rámcových dohodách o spolupráci byla součástí podnikatelské mise zástupců čtyř desítek slovenských firem v Íránu, která se konala tento týden a která byla součástí oficiální návštěvy slovenského ministra financí Petera Kažimíra v Teheránu.

Rozvoj spolupráce mezi slovenskými a íránskými firmami by po letech mělo umožnit zrušení mezinárodních ekonomických sankcí vůči Teheránu.

Konec sankcí

Spojené státy a Evropská unie o minulém víkendu zrušily protiíránské sankce, neboť Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) konstatovala, že Írán splnil všechny požadavky, které na něj kladla jeho loňská dohoda s šesti mocnostmi.

Slovenský ministr financí během návštěvy Iránu podepsal se svým íránským kolegou Alím Tadžebníjou bilaterální dohody o vzájemné ochraně investic a o zamezení dvojího zdanění. Slovenská investiční agentura SARIO zase uzavřela s íránskou partnerskou organizací memorandum o spolupráci.

O spolupráci s íránskými společnostmi usilují také české podniky. Během nedávné návštěvy ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v Íránu byla podepsána dohoda, na jejímž základě brněnská firma Zetor Tractors dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za pět milionů eur (135 milionů korun).

Írán se může stát regionální velmocí, Saúdové jsou v defenzivě