Slovenští potravináři nedostanou slibované úlevy, ale novou daň

maso - ilustrační foto

maso - ilustrační foto Zdroj: ctk

Ficova vláda naslibovala pomoc a snížení daně z přidané hodnoty. Místo toho však na domácí potravináře chystá novou daň s vágními sliby, kterým nevěří ani samotní zemědělci. Domácí farmáři a potravináři budou totiž muset povinně ze svých tržeb odvést 0,06 procenta do nového nestátního odbytového fondu. Jinak budou riskovat pokutu. Fond se jim má podle plánů rezortu zemědělství na oplátku postarat o podporu odbytu a marketing jejich produktů.

Zemědělci jsou ale přesvědčeni, že tento návrh likviduje už tak dost poničený agrosektor. „Potravinářský výrobek je o to víc zatížený novými poplatky, čímž je větší podíl jeho výroby a zpracování na Slovensku,“ upozorňuje šéf Potravinářské komory Slovenska Daniel Poturnay. Vysvětluje, že ministerstvo chce surovinu vyprodukovanou od slovenských zemědělců 0,06procentní sazbou zatížit v každém stadiu jejího zpracování až po hotový výrobek.

Nová daň zřejmě odradí nadnárodní společnosti podnikající na Slovensku, které se stáhnou do jiných zemí. Stát tak přijde o příjmy a zvýší se též náklady na nezaměstnané. Komora proto rozhodnutí vlády nechápe, jelikož ještě před pár dny premiér Robert Fico žádal, aby ministerstvo zemědělství našlo způsob podpory zaměstnanosti v tomto odvětví. „Návrh tlačí na její snižování a odčerpává ze sektoru finance,“ přidává se viceprezident Republikové unie zaměstnavatelů Jozef Špirko.

Neutrálnější postoj má Slovenská zemědělská a potravinářská komora, která zatím mluví jen o potřebě dosáhnout co nejširší dohody. Od fondu očekává reálné výsledky. Právě tato organizace bude jmenovat většinu členů do vedoucích orgánů fondu. Ministerstvu však v prvním stadiu v připomínkovém procesu nepomohl ani smířlivý tón některých zemědělců. Návrh zákona totiž předložilo k připomínkování jen na pár dní, a tak se ho na protest organizací rozhodlo do procesu poslat ještě jednou, a to na přibližně dva týdny.